ACEPTAR
Aquesta web només utilitzarà cookies analítiques si vostè accepta expressament la seva instal · lació al seu navegador. Obtingui més informació a la nostra Política de Cookies
jaumedomingo.cat

Política i polítics

La manera o forma de fer política ha de canviar en general, i és en la política local on aquest canvi s’ha de fer més evident.


Els politics locals ens hem de replantejar el nostre paper en la política municipal. Fins fa ben poc ens pensàvem que la nostra legitimitat partia d’unes eleccions, de les urnes, i que aquesta legitimació ens permetia tenir el control de les decisions i de la seva execució.

Ara, cada dia, estem comprovant que això no es ben bé així. Els politics som uns més dels protagonistes de l’escenari de la política municipal. Hem deixat de ser l’únic protagonista principal.

Diversos factors han fet que això sigui així: la desafecció política, l’increment de la diversitat cultural i social, la complexitat creixent de la societat —que fa que cada vegada sigui més difícil que algú pugui representar a tothom—, l’encotillament de les estructures dels partits i el creixement de populismes assentats en la crítica permanent, sense plantejar solucions.

Evidentment n’hi poden haver més, però aquestes em semblen les més importants.

La manera de fer política ha quedat obsoleta
Si a tot plegat, li afegim la crisi econòmica actual arribem a la conclusió que la manera de fer política tradicional al món local, i també en general, ha quedat obsoleta i necessita canviar.

Aquest canvi ha de passar per mesures com un sistema de presa de decisions diferent, per més participació i implicació de la ciutadania, per la defensa dels drets i el compliment dels deures, la creació de xarxes ciutadanes, la cultura del consens, la interculturalitat. De tot plegat m’agrada dir-ne, “corresponsabilitat social”.

Per fer-ho possible ens cal a tots plegats, i als polítics primer, un canvi d’actituds i comportaments. El que en podríem dir “una nova manera de fer i de ser”.

Els polítics locals hem de canviar. Hem de superar una manera d’actuar, més centrada en “fer coses”, per un altre més centrada en la negociació, el consens, la mediació. Ens haurem de convertir en intermediaris entre administracions, entre el sector públic i el sector privat. Haurem de ser promotors actius de xarxes de cooperació social, de projectes transversals, de especialitzar-nos en ajudar a la resolució de conflictes i punts de vista diferents.

Hem d’aprendre a compartir el poder dels processos de presa de decisions. Però tots aquests canvis també s’han de produir en la mateixa societat civil. El concepte que ja hem comentat: “corresponsabilitat social”.

La cultura administrativa
A ningú se’ns escapa que tot plegat és complicat i complex. Que aquest canvi no es produirà en un obrir i tancar d’ulls. Dir que algú pot conduir aquest procés amb rapidesa, és parlar amb desconeixement absolut de la realitat, o bé fer populisme i del bo.

La realitat és tossuda i canviar-la, més quan parlem d’actituds i comportaments, necessita i requereix temps.

Els governs locals han de fer front als problemes del dia a dia enmig d’una situació de recursos escassos i desprès de pensar, tots plegats, que aquests eren il·limitats. Al mateix temps la ciutadania vol, i és lògic, una millora dels serveis públics que es fa complicada en la situació actual i el sistema tradicional de gestió.

La “cultura administrativa”, els treballadors públics, també ha d’afrontar aquests canvis i tampoc és fàcil ni ràpid aquests procés. Fins ara la “cultura administrativa” està acostumada a la seguretat. Ara, cada cop més, estarà exposada al risc, al conflicte, a la complexitat, factors que haurà d’aprendre a gestionar. Això vol dir que cada cop més “l’organització municipal” també s’haurà d’orientar a la negociació, la intermediació, a fer possible el consens per resoldre les problemàtiques i a interactuar, per tant, amb diferents actors.

Escoltar, explicar i compartir
La nova manera de fer política i de gestionar necessita molt més que coneixements teòrics per resoldre les problemàtiques i les complexitats de la societat actual. Ara caldrà escoltar, explicar i compartir. Treballar transversalment, compartir dades i fer conèixer a la ciutadania la màxima informació possible és essencial per aconseguir un canvi real i una millora en la presa de decisions en base a la corresponsabilitat. Aquets canvi tampoc pot ser d’avui per demà.

D’alguna manera tots hem d’aprendre a fer-ho diferent. Ara la percepció domina el panorama polític. Allò que es repeteix més, els rumors, el que surt a les xarxes socials, esdevé sovint realitat tot i sovint és irreal. Un exemple: quan un polític explica els seus arguments amb estadístiques o dades es fa poc o gens creïble, perquè les percepcions no es fonamenten del tot en aquestes dades o estadístiques. Vaja, que sovint, no som creïbles.

Ens caldrà tornar la confiança. I aquí tots tenim feina a fer, cert que els polítics més. Aquesta confiança només la podrem recuperar amb la nostra manera de fer de cada dia. Donant valor a les aportacions de la societat civil, escoltant, explicant, donant informació, sent més transparents, compartint decisions i sobretot treballant, tots junts, la participació i la implicació ciutadana (la corresponsabiliat social).

Com diu la cançó de Bob Dylan “els temps estan canviant”. I hem de fer tots plegats que el canvi sigui en positiu i més a la nostra estimada Vila del Vendrell.


<< Tornar
Contacta
President de la Unió de Consells Esportius de Catalunya

President del Consell Esportiu del Baix Penedès

Director general de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya

Etiquetes

Consell Comarcal (2) · Imatges (2) · Medi Ambient (5) · Opinió (19) · Gossos (1) · Residus (3) · Convivència (8) · Discurs (3) · Sobirania (2) · Parlament de Catalunya (8) · Vídeos (2) · Esports (9) ·  (1) · Política (3) · Informació (21)