ACEPTAR
Aquesta web només utilitzarà cookies analítiques si vostè accepta expressament la seva instal · lació al seu navegador. Obtingui més informació a la nostra Política de Cookies
jaumedomingo.cat

La coresponsabilitat: l’eina clau d’una nova manera d’entendre els ajuntaments

A mesura que s’han produït els canvis socials i s’ha configurat la societat que som avui en dia, les administracions han hagut d’assumir un cert grau de flexibilitat per a adaptar-se, i fins i tot liderar, aquestes transformacions. De forma més radical o més progressiva tots aquests canvis i totes aquestes noves exigències s’han vist o es comencen a veure reflectides en el funcionament dels governs locals.


És doncs lògic que constantment ens plantegem de quina manera hem de canviar des de l’administració local per a assumir la nova societat. Una societat, molt marcada, per una crisi econòmica de la qual encara lluitem per sortir. El repte no és gens senzill, però crec que una vegada més els ajuntaments, com a primera línia de l’acció social, hem de ser també els primers a assumir el compromís de trobar possibles solucions.

Des de la perspectiva, com a regidor, considero que una de les peces clau que hem de posar en joc és la coresponsabilitat entre la societat civil i l’administració.

Hem de ser coresponsables en dues direccions. D’una banda convidant a la ciutadania a la creació de propostes que ens permetin millorar la nostra situació econòmica i social com a font d’una millor convivència i, d’una altra, insistint en la necessitat de compartir també algunes de les tasques relacionades amb els serveis públics i el seu ús responsable, que es duen a terme des de l’Ajuntament.

Centrant-me avui exclusivament en els serveis públics, un dels reptes que afrontem com a Regidoria de Gestió de Residus és estendre la idea de que tots i totes som responsables de les deixalles que produïm. Un exemple clar el trobem en les baixes taxes de separació de residus que encara registrem al Vendrell. Poc més del 13% enfront el 40% de mitjana catalana. Des de l’Ajuntament s’han duplicat els contenidors que es destinen a la recollida de fraccions reaprofitables. Però aquest serà un esforç inútil si no aconseguim també que cada cop siguin més les persones que convisquin amb el sentiment de que la relació amb el municipi ha de ser d’una necessària coresponsabilitat.

Hem d’aconseguir que tots i totes entenguem que quan no reciclem major és la despesa que hem d’afrontar com a població en forma de cost d’eliminació de residus. I major és la taxa de recollida d’escombraries que hem de pagar.

No serà fàcil. Però de la mateixa manera que les economies familiars han hagut de racionalitzar les seves despeses a través de nous esforços personals, així hem d’actuar com a ciutadans amb els diners públics que són, en definitiva, també els diners de tots i cadascun dels vendrellencs i vendrellenques.

El moment actual i el que haurem de viure al llarg dels propers anys, ens obliga també com a ciutadans a mantenir una responsabilitat amb els recursos públics encara més rigorosa que la que fins el moment hem mantingut.
Als ajuntaments ens toca fomentar aquesta idea. Ens toca entendre que ens cal donar més explicacions a la ciutadania si volem la seva implicació. Ens toca entendre que cal que les grans decisions les prenguem conjuntament. Coresponsabilitat vol dir: conèixer, escoltar, sumar, decidir i actuar tots junts.

El resultat últim, una vegada més, estarà a les mans de la ciutadania en el seu conjunt i de la capacitat de l’administració local d’entendre i impulsar els canvis positius que la coresponsabilitat comporta.Quatre globus blancs al cel

Aquesta passada setmana el Vendrell ha viscut moments dolorosos que han posat els sentiments a flor de pell. Un de molts, ha estat el comiat, per...

El que ha passat al Vendrell és una desgràcia, un accident que...
Continua llegint


Sí vull, sí volem

No puc entendre la poca sensibilitat democràtica dels partits polítics i del govern de l’Estat espanyol que són...

Tinc la sensació que no entenen res del que està passant a...
Continua llegint
Contacta
President de la Unió de Consells Esportius de Catalunya

President del Consell Esportiu del Baix Penedès

Director general de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya

Etiquetes

Medi Ambient (5) · Opinió (19) ·  (1) · Residus (3) · Sobirania (2) · Convivència (8) · Política (3) · Informació (21) · Imatges (2) · Esports (9) · Gossos (1) · Vídeos (2) · Parlament de Catalunya (8) · Discurs (3) · Consell Comarcal (2)