ACEPTAR
Aquesta web només utilitzarà cookies analítiques si vostè accepta expressament la seva instal · lació al seu navegador. Obtingui més informació a la nostra Política de Cookies
jaumedomingo.cat

Participació i política

Com diu la cançó de Bob Dylan, «els temps estan canviant». Ara, quan més mala imatge té la política, la societat està més polititzada que mai. Parlo de política en majúscula: la política de veritat, la política com a eina per arribar al consens i als acords, la que, des de la diferència, vol treballar per a construir una societat millor.


Avui en dia, més que mai, el principal actiu de la nostra societat és la diversitat, la manera de pensar diferent i l’existència de punts de vista diversos, cosa que també la fa molt més complexa.

La ciutadania vol i reclama tenir més informació; poder prendre part en les decisions que els afecten i fer-ho més sovint, no només quan hi ha eleccions. Ara, doncs, ens cal més política d’alta volada, política de diàleg permanent.

Aquí és on tenim el gran repte: com fer viable i positiva la participació ciutadana per encarar els conflictes i les problemàtiques i prendre, entre tots, decisions millors. Personalment, ho anomeno la “corresponsabilitat social”.

El camí per aconseguir-ho no és senzill. La crisi econòmica, la manca de recursos sobtats que estan patint totes les administracions i la manera de fer populista de molts col·lectius i formacions polítiques, fan molt complexa una participació ciutadana de qualitat.

Fins fa poc, en èpoques de “vaques grasses”, estàvem acostumats a que els governs de torn ens solucionés les preocupacions i que no ens maregés massa des del punt de vista de les normes, les obligacions i els deures.

Ara, de sobte, ens toca reconèixer que no estàvem al “país de les meravelles”. Que no tot és possible i més quan tot es vol o s’exigeix alhora. També és cert que els polítics no ho hem sabut anticipar i que hem tingut errors, que ens hem deixat arrossegar per la situació de bonança per no dir el que la majoria de la ciutadania no volia sentir.

És evident que hem d’exigir els nostres drets com a ciutadans, però també hem de tenir present que, per exercir-los ens cal complir, alhora, amb les nostres obligacions en tant que membres d’una comunitat.

És a partir d’aquí que, polítics i ciutadania, hem de crear els mecanismes que facin possible una bona participació ciutadana en els afers públics. La participació positiva ha de buscar, constantment, l’equilibri. Equilibri que sempre costa de trobar i més en moments tant complexos.

Si la participació ciutadana i la presa de decisions conjuntes que puguem assolir entre tots, no parteix d’aquest equilibri i del consens ampli, està condemnada al fracàs. Les administracions i les forces polítiques s’han d’obrir, han de donar més força a la veu de la ciutadania. Si volem fer una societat millor, aquest és el camí.

Personalment comparteixo, i molt, les paraules d’en Quim Brugué en el seu llibre “és política, idiota”, quan diu: “La política, lluny de ser una simple resposta, és la capacitat de síntesi, de buscar el punt d’equilibri entre demandes infinites i recursos finits, entre allò que volen els uns i allò que volen els altres, entre allò que ens agradaria fer i allò que podem fer”.

Aquesta és la forma de política que toca i la que jo defenso.
Els consells esportius demanen al parlament un pacte nacional per l’esport en edat escolar

Jaume Domingo, el seu president, afirma que el model d'esport escolar ha tocat fons i "es pot veure amenaçat i fer passos endarrere de...

El passat dimecres es va celebrar al Parlament de Catalunya la...
Continua llegint


Millora la gestió de residus al Vendrell malgrat continuar per sota de la mitjana catalana

Jaume Domingo: "Hem d'aconseguir sortir de la cua del reciclatge de Catalunya i ho hem de fer entre tots, ajuntament i ciutadans".

Des de l’ajuntament del Vendrell s’ha fet una valoració...
Continua llegint
Anar a la primera pàgina Anar a la pàgina anterior
Anar a la pàgina següent Anar a la darrera pàgina
Contacta
President de la Unió de Consells Esportius de Catalunya

President del Consell Esportiu del Baix Penedès

Director general de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya

Etiquetes

Opinió (19) ·  (1) · Gossos (1) · Parlament de Catalunya (8) · Sobirania (2) · Medi Ambient (5) · Imatges (2) · Esports (9) · Residus (3) · Discurs (3) · Convivència (8) · Consell Comarcal (2) · Vídeos (2) · Informació (21) · Política (3)